Bibringe med potetmos og karamellisert kålrabi

Da var det søndag igjen, og da kommer ofte den trofaste trykkokeren opp på benken igjen. Jeg hadde noe bibringe liggende fra tidligere, i tillegg var jo allerede vinen klargjort fra dagen før. Så hvorfor ikke.

Bibringe er jo et relativt lite benyttet stykke kjøtt i de 1000 hjem, men her vil jeg slå et slag for en utrolig smaksrik stykke som virkelig tåler juling. Det eneste den krever er tid. Gir du tid, får du en mørt, deilig kjøttstykke tilbake. Husk at det er en del ben her, så du må beregne godt med kjøtt pr person.

Denne gangen var jeg så heldig å få selskap av Kongen, så vi stod med våre forkleder og hver vår Masahiro kniv og koste oss. (Barnekniven får du både til 4 år og 10 år, og kan kjøpes her: https://www.skarpekniver.com/4ar-barnekniv-gult-ekorn.html, og som min slipemann som solgte meg denne sa til meg, det er mye bedre at han skjærer seg med en skikkelig skarp kniv enn noe sløvt gammelt ræl du har liggende).

Kongen hjelper med kålrabi 

 

INGREDIENSER 
 • 400 – 500 g  Bibringe pr person
 • Grønnsaker som løk, gulerot, persillerot osv. som skal sette smak på kraften
 • Noen laubærblader
 • 1 håndfull rosmarin
 • Rødvin
 • 0,5 liter kraft
 • Poteter, ca 2-3 pr pers.
 • 150g smør
 • Fløte
 • 1 kålrabi
 • Bakepulver


FREMGANGSMÅTE:

1. Start med å steke bibringen på høy varme i en kjele, eller trykkoker i mitt tilfelle, ha den delt opp i porsjonsbiter. Sørg for at du får bra med farge rundt alle bitene.

2. Stek løk, gulerøtter, sellerirot osv. i kaserollen og tilsett krydder som laubærblad og rosmarin og tilsett tilsett kraften og vinen til den dekker.

3. La vinen koke litt fra seg før du setter på lokket og lar trykkokeren opparbeide seg til fullt trykk. Et alternativ til trykkokeren her er å kjøre den i en gryte, sette i ovn og la den stå i 3-4 timer.

4. Skrell potetene og la potetene skylle av seg stivelsen i kaldt vann i ca 5 minutter. Kok deretter opp vannet og la potetene blir møre. Når de er ferdigkokt, bruker du en potetpresse (har du ikke dette anbefales det på det sterkeste å gå til innkjøp, f.eks. har ikea en billig en, ikke beste kvalitet, men det fungerer: http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/76114285/)

Potetene presser du over smøret og rører forsiktig med en gaffel. Ønsker du, tilsetter du nå fløte også.

5. Kålrabien skjærer du opp i små firkanter, tilsetter masse smør i en panne som kan settes i ovn, og legger over kålrabien. Deretter tilsetter du ca 2 tsk med bakepulver, sørger for at all kålrabien har fått bakepulver på seg og setter denne inn i ovnen på ca 100-125 grader. Denne kan da stå å kose seg vel og lenge, og den får en søtlig smak som du ikke kunne tro. Dette er jo teknikken til gulerotsuppen til modernist cuisine også.

6. Når kjøttet har stått i ca 1,5 – 2 timer er det på tide å åpne opp lokket på trykkkokeren. Du skal da se en kjøtt som nesten faller fra hverandre. Kok da inn kraften til ca 1/4 avhengig av hvor tykk du liker den, og jevne eventuelt med smør eller hva som faller i smak.

Legg potetstappen i bunn av en tallerken, legg kjøttet over og legg kålrabien ved siden av. Husk å ikke la sausen gå til spille og fyll den på i bunnen av en dyp tallerken.

bibringe med potetmos og karamelisert kålrabi3

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s