Sous vide laks med spinat puré, bakte og syltede rødbeter, pastinakk puré og ovnstekt pastinakk

Jeg er jo generelt glad i laks, men kun om den er riktig stekt og unngått oversteking til du nesten kan lage pulled salmon. Denne retten er egentlig bare en forenkling av en tidligere rett som jeg har delt her, dog tilpasset den til en middag som enkelt kan lages etter jobb og barnehage.

Den består av noen elementer, men hands on tiden begrenser seg veldig. Jeg har forsøkt å holde den så ren og sunn som muligmed tanke på at dette er hverdagsmat, men litt olje må man jo ha for smakens skyld.

Ser fantastisk ut, mange fine farger og smaker nydelig.

sous vide laks med pastinakk pure, syltet rødbet, bakt rødbet4

INGREDIENSER 
Laks til 2,5 personer
 • 1 stykke laks (ca 300g)
 • Olivenolje
 • Salt
Spinat puré
 • 1 stor pose spinat
 • Bitte litt xanthan 0,1% av total væske mengde (kan sløyfes)
 • Sitron
 • Salt
Syltede rødbeter
 • 1 rødbet
 • 3 deler vann
 • 2 deler eddik
 • 1 del sukker
Pastinakk puré
 • 150g pastinakk
 • 2 ss melk
 • Salt
 • Litt olivenolje
 • 1 ss revet pepperrot


FREMGANGSMÅTE:

1. Ta laksen i en vakum pose med litt olje og salt (har du tid anbefales det virkelig å bruke en salktlake i 20 minutter først, fastere og bedre blir den). Sett sous vide på 40 grader (eventuelt noe høyere avhengig av preferanse) og la den ligge i ca 30 minutter.

2. Imens setter du på ovnen med grillelement og fire kasseroller, tre med vann som skal koke og en med lake blandingen til sylting. Så snart disse koker tilsetter du spinaten i den ene og pastinakken i den andre og passer på spinaten. Den skal bare koke i 30 – 50 sekunder, til den har falt sammen. Så snart spinaten er klart legger du den i isvann (eventuelt kaldt vann). I den siste kasserollen med vann lar du de skrelte rødbetene koke i ca 20 minutter til de blir myke. Har du god tid, tar du de rett i ovnen med litt olje og salt og lar de kose seg der, ellers tar du de opp fra vannet og inn i ovnen på 250 grader i ca 10 minutter.

3. I laken legger du i tynnskåret rødbet (anbefaler virkelig en mandolin her om du har, eventuelt en tynn ostehøvel). La disse koke litt i laken, før du tar det av platen, legg det i en pose som kan lukkes eller som meg i vakuumbokser.

4. Spinaten kjører du i en blender eller med en stavmikser med xanthanen og smaker til med sitron og salt. Kjør den lenge så den blir helt glatt.

5. Pastinakken er ferdig etter ca 10 – 15 minutter, dette kjøres med litt melk og olje med en stavmikser, tilsetter pepperroten og smaker til med salt og sitron. Pastinakk pureén er nå klar. Kjør den ekstra lenge, da blir den myk og deilig.

6. Når rødbetene i stekeovnen har stått en stund og nærmer seg ferdig tar du og legger inn skiver av pastinakk i 5 minutter.

7. Nå er alt klart og du kan ta ut laksen fra sous vide maskinen og skjære den opp i fine biter, salte fiskebitene litt om det er behov og dandere med alle elementene på tallerken. Til slutt en liten stråle olivenolje om du ønsker det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s