Fem retters meny – rett 5 – Sjokoladeparfait med sommerbær

Da var vi kommet til veis ende i denne 5 retters menyen. Desserten som ble valgt ble basert på bær som var i sesong i Norge da den ble laget. Siden bringebær var i sesong så kan man aldri komme bort fra sjokolade, så til denne desserten valgte jeg en sjokoladeparfait (fryst krem egentlig) og noe sprøtt til som endte som marengs og en liten crumble av pistasj.

sjokoladeparfait med sommerbær, marengs, pistasjsand, blåbærkrem, fltende ripsgele (4)

INGREDIENSER FOR CA 4 PERSONER
Sjokolade parfait
 • 60 g sjokolade
 • 1 egg
 • 120 g sukker
 • 125 g fløte
Marengs
 • 2 eggehviter
 • 100 g sukker
 • 1 ts eddik
 • 1 ts stivelse
Pistasj crumble
 • 80 g pistasj
 • 100 g sukker
Blåbærskum
 • 50 g blåbær
 • 30 g sukker
Bringebær curd
 • 200 g bringebær eller ca 0,75 dl bringebærjuice
 • 75 g sukker
 • 3 eggeplommer
 • 20-30 g kaldt smør
Flytende rips gele
 • saften av 100g rips
 • 20 g sukker
 • 1% agar agar
Friske bær
 • Rips
 • Bringebær
 • Blåbær
Mikrokake


FREMGANGSMÅTE:

1. Lag eggedosis over en kasserolle med varmt vann av egg og sukker. La den tykne og bli litt blekere, ca 10 minutter. Rør mye. Tilsett så smeltet sjokolade, pass på at den ikke er for varm. Ta bort fra platen. Mens den blir kald, pisker du kremen og tilsetter denne forsiktig når eggedosisen er kald nok. Hell deretter over i egnede former og frys ned.

2. Marengs lager du ved først å røre eggehvitene til stiv hvit krem på lav hastighet. Tilsett så sukkeret til den blir blank og stiv og til slutt tilsetter du stivelsen og eddik og kjører litt lenger. Pass på å ikke kjøre for lenge. Hell deretter over på et brett med silikon eller bakepapir og stryk ut tynt, ikke som en pavlova, da vi vil ha flak av sprø marengs til desserten.

3. Pistasj crumble lager du ved å riste pistasjnøtter i en tørr stekepanne og legg på et bakepapir. Samtidig smelter du sukkeret forsiktig i en kasserolle og heller over pistasjnøttene. La dette stå å kjøle seg ned før du brekker det opp, tilsetter i en blender og kjører til et fint pulver eller crumble om du vil.

4. Blåbærene koker du i en kjele med sukker. Kjør deretter med stavmikser til helt knust og sil av. Væsken heller du så over i en espumaflaske og tilsetter en patron, rist noen ganger. La dette stå i kjøleskap til det skal brukes.

5. Bringebær curd lager du ved å koke opp bringebærene og knuse disse av i en sil med en øse. Du ender da med ca 0,75-1 dl bringebær juice. Hell deretter denne væsken tilbake i en kasserolle og tilsett sukkeret. Når sukkeret er smeltet tar du den av platen og lar den kjøle seg litt ned før du tilsetter en og en eggeplomme. La den stå på medium varme igjen nå og rør jevnt til du syntes den har tykk nok konsistens, da tar du den av platen. Husk at den også blir tykkere i kjøleskapet.  Helt til slutt tilsetter du det kalde smøret som skal smelte i curd.

6. Kok opp ripsen og press saften gjennom en sil. Tilsett sukkeret og agar agar og gi det et oppkok. La den nå stå og kjøle seg og når den er helt fast kjører du den med en stavmikser.

7. Lag så mikrokaken i hht til oppskriften her.

Anrett så tallerken med litt pistasj crumble i bunn, legg parfait over med litt bringebær curd, blåbærskum og flytende rips mellom det hele på tallerken. Tilsett så litt friske bær, riv litt av mikrokaken og litt marengsflak på toppen.

Velbekomme!

3 kommentarer om “Fem retters meny – rett 5 – Sjokoladeparfait med sommerbær”

 1. Ai ai ai, dette her så veldig flott og komplisert ut! 😀 Må prøve meg på noe slikt en gang, ikke ofte man lager en dessert av denne typen.

  Liker

  1. Hei hei, og takk for det 🙂

   Jeg skal ikke ljuge å si at det ikke tar tid selvfølgelig, men det enkelte komponent i seg selv er jo ikke så komplisert. Med litt planlegging så er 90% ferdig mange dager før det skal serveres.

   Crumble, Curd, ripsgele, Marengs, parfait kan jo alle lages og ferdigstilles mange dager før, så da kan man jo bare pusle rundt på kjøkkenet og kose seg over mange dager før man anretter når tiden er inne 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s