Fem retters meny – Rett 1 – Den spiselige hage

Første rett ut i denne 5 retters menyen er en rett som jeg har fått stor inspirasjon fra kokeboken til Rene Redzepi – Noma tid og sted i nordisk kokekunst. Boken er en fryd for øye og et must for enhver matglad amatør. Selvom kanskje de fleste rettene er uoppnålig for de fleste av oss, kan man i det minste dra litt inspirasjon både fra teknikker, kombinasjoner og ikke minst anretning.

Den spiselige hagen er en morsom rett å servere gjester. Den gir det lille ekstra av humor og overraskelse i en meny, og er et meget fint sted å starte den lange veien til desserten.

spiselig hage (2)

Som tallerken til anretningen søkte jeg mot hagesenteret og var på jakt etter en krukke i terra cotta. Det kreves en litt liten krukke om det skal holde med kremen her, da det ser penere ut om det ligger tettere mot toppen av krukken.

spiselig hage (10)

INGREDIENSER FOR CA 4 PERSONER
Grønnsaker
 • 1 reddik pr person
 • 1 liten pastinakk (eller annen rotgrønnsak)
 • 1 – 2 små sopp
 • Spiselige blomster
Urtekrem
 • 1 beger rørosrømme
 • 50g majones (link til aioli, bare dropp hvitløken)
 • 2-3 håndfull ulike urter (eks.)
  • Dill
  • Timian
  • Persille
  • Estragon
  • Rosmarin
 • Sitron
Jord
 • 3 skiver rugbrød
 • 2 skiver spekeskinke
 • 2 ss sorte oliven
 • 1 ss tørket persille


FREMGANGSMÅTE:

1. Jorden er det som tar lengst tid og er der du bør begynne. Brødet og oliven må tørkes i ovnen i noen timer for å sikre at du kan kjøre det til jord etterpå. Start med å smule opp brødet med hendene og dele opp de sorte oliven i små nok biter slik at det tørker raskere. Sett i ovnen på ca 80 grader og la det stå i ca 3-4 timer til det er helt tørt.

2. Tilsett til slutt skinken og la den også tørke og bli sprø, dette tar ca 10-20 minutter. Når alt er klart heller du dette opp i en blender, tilsetter litt tørket urter og kjører i blenderen til det blir en fin mørk jord.

3. Mens jorden tørkes i ovnen gjør du klar urtekremen. Ta en boks med rørosrømme og tilsett urtene. Kjør med stavmikser eller i blender til alt er en fin masse, tilsett så majonesen. Om du vil kan du kjøre blandingen gjennom en sil, men jeg gjorde det ikke og syntes det fungerte fint uten, og jeg tror man får enda mer urtesmak ved å ikke gjøre dette. La deretter kremen stå kaldt i en sprøytepose.

4. Rengjør deretter grønnsakene godt. Reddiken vaskes, og de peneste bladene kan sitte igjen. Rotgrønnsakene du ønsker (pastinakken i mitt tilfelle) skreller du helt nederst og lar det være igjen en liten bit av skallet helt øverst på de som skal stikke opp. Soppen børster du fint av.

5. Anrett deretter ved å sprøyte urtekremen ned i potten. Sett deretter grønnsakene opp i kremen. Det er viktig at grønnsakene er helt tørre slik at kremen henger seg på grønnsakene når du drar de opp. Helt til slutt drysser du over jorden.

Jeg håper den faller i smak, og om du serverer dine gjester noen gang så får du mange glade og overraskede ansikter når de graver i jorden og ser en deilig hvit krem til syne og smaken av ferske sprø grønnsaker fyller munnen.

spiselig hage (13)

spiselig hage (10)

spiselig hage (5)

3 kommentarer om “Fem retters meny – Rett 1 – Den spiselige hage”

  1. Ja, det gjorde jeg. Da små asiatiske tynne sopp, og rotgrønnsakene er jo fine å bruke i dipp. Du kan alltids sylte soppen, noe jeg tror hadde fungert strålende med den kremete dippen.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s